Jukeboxar och pinballmaskiner

Många raggare och rockabillies lockas av den traditionella livsstilen från femtio- och sextiotalet, med tydliga könsroller. Man tycker också om stora bilar och underhållning från samma tid. Till exempel jukeboxar och pinballmaskiner. Här berättar vi lite om dessa underhållningsformer som var vanliga på femtiotalet i USA.

I stället för pinballmaskiner väljer många i dag att spela på https://igamesverige.com, som ger en liknande upplevelse.

Jukeboxar

En jukebox är en rejäl, stor maskin med skivväxlare som gör det möjligt att spela musik på grammofonskiva bara genom att trycka på en knapp. På framsidan av jukeboxen finns en panel med knappar där man kan välja vilken skiva man vill spela. På trettiotalet i USA började man att producera jukeboxar i stor skala. De hade då ofta myntinkast, där man först fick betala innan man kunde välja musik. Då spelade maskinerna 78-varvare, som var tyngre grammofonskivor som också kallades stenkakor. På femtio- och sextiotalet blev jukeboxarna som mest populära. De spelade nu i stället 45-singlar som var mindre skivor, vilket gjorde att varje jukebox fick ett större urval att välja mellan.

På Ekurirens hemsida kan du läsa om Ronnie Bergvall, som samlar på amerikanska bilar och jukeboxar.

Pinballmaskiner

En pinballmaskin, eller flipperspel som det också kallas, är ett spel baserat på elektromekanik, det vill säga både från spelarens egen input och elektriskt orsakade effekter. Spelaren använder flipprar på maskinens sidor och trycker snabbt på knappar, vilket får flipprarna att slå uppåt och då sätta fart på en metallboll. Ytan som bollen rullar på är lutad neråt mot spelaren, vilket innebär att tyngdkraften hela tiden får bollen att rulla neråt. När spelaren slår bollen uppåt i maskinen åker den längs med olika banor på spelytan, eller slår emot fjädrar och annat som ger elektriska effekter i form av ljud och ljus. Målet med spelet är att hålla bollen i rullning så länge som möjligt. Längst ner mellan flipprarna finns ett hål, rullar bollen ner där är spelet över. Användaren måste betala först i ett myntinkast innan pinballmaskinen går att spela på.

Varianter på pinballmaskiner går att spåra ända tillbaka till 1700-talet, även om de då förstås inte var elektrifierade. Flipprarna introducerades inte förrän år 1947.