Raggarmode

Raggarna klädde sig tidigt annorlunda, för att efterlikna sina idoler och för att markera mot omvärlden. Här beskriver vi raggarmodet, från femtiotalet fram till idag.

Femtiotalets raggare

I slutet på femtiotalet, när de första raggargängen bildades, hade killarna på sig västar och jeansjackor. Västarna hade klubbnamnet skrivet på baktill. De hade också läderstövlar med spännen utanpå. Det var få som hade råd att köpa läderjackor. Håret kammades med brylkräm, med luggen uppåt eller med hela håret bakåt som en ankstjärt. Brylkrämen behövdes för att hålla håret på plats när man åkte runt med bilen och raggade.

Tjejerna hade eyeliner, stort tuperat hår och långa kjolar. För att få rätt rosa nyans på läpparna blandade de zinkpasta med färgpuder. Stilettklackar var inne, men också pumps som var lättare att gå i. Silhuetten var tydlig, tajt upptill med åtsittande topp, och utstående kjol eller klänning nedtill. Midjan skulle vara tydligt markerad.

För att se många bilder på raggarmode, kan du läsa den här boken som SVT har skrivit om.

Rockabilly

Ett mode som länge förknippats med raggare är rockabilly, som är både en musik- och en klädstil. Klädmässigt är den inspirerad av sjömansmodet, med stora tatueringar på både män och kvinnor. En heltatuerad arm, eller ”sleeve”, kan ses på många rockabillies.

Kvinnorna har ofta lockigt hår, antingen upprullat i papiljotter eller utsläppt med stora lockar med volym. Hårnålar kan också användas generöst för att få till den rätta formen. Klänningar i femtio- och sextiotalsstil, med smal silhuett upptill som accentuerar bysten, och mer utsvängd kjol nedtill. Mönster som är helt rätt är prickigt, smårutigt och leopardmönstrat. Pastellfärger är också bra om man vill få till rätt stil. Det är viktigt att skapa en kurvig, kvinnlig silhuett.

Männen har glänsande brylkräm i håret, som är format till en uppkammad lugg liksom på femtiotalet. Svart skinnjacka är en bra accessoar, och markerade rockabillyhängslen i svart, randigt eller rutigt. Under jackan bär mannen en rutig skjorta eller en t-shirt. På benen har han uppvikta jeans, helst mörkt blå eller svarta. Om man ser till skorna är märket Creepers populärt, med höga sulor och mönstrad överdel.