Raggarnas bakgrund och historia

De flesta har nog sett en femtiotalsbil åka förbi, med en brylkrämsförsedd raggare bakom ratten. Liknande subkulturer finns i andra länder, men ingen annanstans är den så stark som i Sverige.

Raggarna och rock’n’roll

När rock’n’roll-musiken blev populär i Sverige under femtiotalet ville allt fler ungdomar se ut som den tidens rockidoler, Elvis Presley och Tommy Steele. Killarna hade jeans och skinnjackor, och håret i brylkräm med uppkammad lugg. Tjejerna hade åtsittande blusar och jumprar, med veckad kjol ner till vaderna eller klockad klänning. Ungdomarna tillhörde främst arbetarklassen.

Ordet ”raggare” sägs ha olika ursprung, främst tror man att det kommer från att raggarna ofta körde runt och ”raggade”, det vill säga försökte plocka upp tjejer. ”Ragga” var från början ett slangord bland åkare, och betydde att köra ett lass. En annan teori är att det är kopplat till ordet ”ragg” som betyder ovårdat, borstigt hår.

Sveriges första raggargäng

I slutet av 1950-talet bildade Bosse Sandberg, även kallad ”Gamen”, raggargänget Road Devils i Stockholm. De träffades på Cupida vid Centralen i Stockholm, och hade skyltar baktill på sina bilar där det stod ”The Road Devils, San Fernando”. Som en motreaktion startade sjuttonårige ”Svempa” eller Sven-Erik Bergendahl som han egentligen hette, sin egen raggargrupp som fick namnet ”Road Stars”. Det fanns två raggargäng till i Stockholm, ”Teddy Boys” och ”Car Angels”. Killarna i raggargängen skaffade sig fina bilar och letade upp tjejer som behövde skjuts. Efter ett tag började det bildas raggargäng utanför storstäderna också, fast de hade inte lika fräcka bilar som raggargängen i storstaden. ”Blöjraggarna” som de kallades av storstadsgängen körde Volvo och Opel i stället.

På femtio- och sextiotalen skrevs det mycket om raggargängen i svenska tidningar. I juli år 1959 ägde de berömda raggarkravallerna rum i Kristianstad, där polisen fick stoppa motorcykeltävlingen Grand Prix. Tidningarna skrev också om raggarnas osedliga festande och slagsmål. Med tiden blev det lugnare, även om man bråkade en del även in på nittiotalet. Då var det främst raggare från olika städer som inte tyckte om varandra, och när en raggare kom på besök till en annan stad fick de ta bakgatorna för att undvika trubbel.

Raggarkulturen idag

Raggarkulturen är stark än i dag i Sverige och nu finns det de som är fjärde generationens raggare. Det som håller raggarlivet igång är den starka kärleken till amerikanska bilar, till exempel av märket Chevrolet och Ford. En fin amerikansk bil från femtiotalet kostar dock en del, och vissa ögonstenar ärvs ner genom raggarfamiljerna. De som inte har råd att köpa en klassisk bil direkt eller har haft turen att ärva en, brukar börja med en billigare bil och byta sig uppåt.

Till skillnad mot tidigare år åker raggarna idag inte runt och cruisar med sina bilar, utan träffas på klubbar i stället. Men det är fortfarande fest och livsglädje som är ledord för raggarlivet.