Raggarbilar

En raggarbil är en stor, amerikansk bil från fyrtiotalet fram till sjuttiotalet. Raggarbilar brukar också kallas ”jänkare” eller ”amerikanare”. De har oftast stora V8-motorer. En V8-motor är en åttacylindrig V-motor. Den kallas så eftersom de två cylinderbankarna formar ett ”V” i förhållande till varandra, med en vinkel på 90 grader.

Den mest populära egenskapen hos en raggarbil på sextiotalet var att den hade ”cab”, det vill säga cabriolet. Det betyder att bilens tak går att fälla ner. Det gav status och ansågs vara en ”brudmagnet”. Näst i tur var en ”hard top” med två dörrar. Hard top betyder att taket på bilen går att ta av. En del cabriolet-bilar har en hard top som kompletterar suffletten, vilket gör bilen mer praktisk att använda till vardags. Om man inte kunde få tag i en hard top var en bil med två dörrar och stolpe det näst bästa valet. Därefter en så kallad ”taxi-sedan”, vilket innebar att bilens karossform var täckt och hade fyra dörrar. Den sistnämnda biltypen var dock bara okej om det var en bil i riktigt bra skick. När raggarna åkte cortege med sina amerikanare var det de snyggaste bilarna som fick åka längst fram.

Doftgranen Wunderbaum är än idag en viktig accessoar i raggarbilen. Det är en granformad, parfymerad pappbit som oftast brukar hänga längst fram i bilen, i framrutans backspegel. Det var Julius Sämann, en kanadensisk affärsman som uppfann doftgranen år 1952 i USA.

Nedan beskriver vi ett par bilar som var populära bland svenska raggare på sextiotalet.

Chevrolet Bel Air från 1955

Den amerikanska biltillverkaren Chevrolet är en underdivision till General Motors som grundades år 1908. Chevrolet byggde bilen ”Chevrolet Bel Air” mellan år 1950 till 1981. Denna andra generationens Bel Air började byggas år 1955 och kallades i reklamen för ”Hot one”, det vill säga ”den heta”. Den hade rena linjer, med en grill inspirerad av Ferrari. Navelkapslarna var heltäckta, vilket gav ett exklusivt utseende.

Cadillac Coupe de Ville från 1959

Denna första generationens Cadillac utmärktes särskilt av sina skarpt formade stjärtfenor baktill på bilen, med raketformade bakljus. Grillmönstret såg ut som juveler, och bilen hade snirkliga namnplattor på stänkskärmarna baktill. Cadillac är precis som Chevrolet en del av den amerikanska biltillverkaren General Motors. Namnet kommer från den franske utforskaren Antoine de la Mothe Cadillac. Märket för Cadillac är baserat på fransmannens släktvapen. Företaget Cadillac blev tidigt en av USAs främsta tillverkare av lyxbilar. År 1909 köptes företaget av General Motors.